Pluktuinen; een stapje dichter bij de natuur

Pluktuin

Ken jij ze al? De pluktuinen waar iedereen naar harte lust kan plukken. Steeds meer mensen willen genieten van de natuur. Maar het maken van een bos- of strandwandeling is zo gewoontjes. We willen in deze tijd iets anders dan een simpele wandeling. Vandaag de dag doen we het liefst alles zelf. Pluktuinen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond.

Wat zijn pluktuinen?

Niet iedereen heeft zomaar een boomgaard ter beschikking waar je zomaar fruit kunt plukken. Maar niet getreurd, want Nederland heeft plenty of pluktuinen. Hier kun je niet alleen aardbeien en allerlei soorten bessen plukken, maar ook groente, fruit en bloemen. Je kunt je helemaal uitleven en dat wat je geplukt hebt, mag je ook meenemen. Je moet daar echter wel voor betalen natuurlijk.

Pluktuinen - Groente

Wil je iets meer weten over de geschiedenis van de pluktuin die je bezoekt, dan kun je daar altijd naar vragen. De teler wil je met liefde alles over zijn speciale tuin vertellen. Maar vaak kun je ook een rondleiding krijgen over het landgoed en de tuinen. Je kunt dan niet alleen de kwekerij bekijken, maar je komt ook allerlei interessante weetjes te weten. Zo kun je het teelschema raadplegen en een film bekijken waarin alle werkzaamheden rond een kwekerij aan de orde komen.

Leuke activiteiten in de pluktuinen

Naast het plezier van het zelf plukken, zijn er ook vaak nog andere activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Je kunt bijvoorbeeld zelf je bloemen plukken en deze daarna tijdens een cursus bloemschikken verwerken tot een prachtig boeket, waar je trots op mag zijn. Of plant je eigen aardbeienplantje en houd thuis de groei nauwlettend in de gaten. Na 6 tot 8 weken geniet jij misschien wel van je eigen gekweekte aardbeitjes. Je moet alleen wel groene vingers hebben. Ik moet eerlijk zijn, die heb ik niet! Ja, ik heb wel groene vingers……., alleen dat zijn gifgroene vingers en die brengen elke plant om.

Pluktuin - Bloemschikken

Naast diverse workshops die er te volgen zijn, zijn er ook activiteiten waar wat meer lichamelijke energie in gaat zitten. Sommige pluktuinen organiseren activiteiten zoals klootgolven. In teamverband probeer je met zo min mogelijk slagen de route door het natuurgebied af te leggen. Al klootgolvend geniet je van een unieke wandeling. Het team met het minste aantal slagen heeft gewonnen.

Heb je honger gekregen, ga dan op pad met een bolderkar vol heerlijke versnaperingen. Tijdens een zelf uitgestippelde wandeling of een vaste route kom je allerlei schitterende plekjes tegen waar je kunt genieten van een heerlijke picknick.

Je kunt ook per fiets een fotopuzzeltocht maken en zo allerlei mooi natuurplekjes ontdekken rondom de kwekerij. Vergt wandelen of fietsen teveel energie, dan ga je toch gewoon voor een huifkartocht? Op deze relaxte manier zie je ook veel van de vaak prachtige omgeving.

Elke pluktuin zijn eigen aanbod

De meeste pluktuinen zijn gratis toegankelijk. Wil je deelnemen aan bijvoorbeeld fruitplukken, dan kun je hiervoor een speciaal bakje halen en deze vullen met je zelf geplukte vruchten. Doorgaans wordt je bakje aan het eind gewogen en kun je het geplukte fruit afrekenen.

Pluktuin - Fruit

Voor speciale activiteiten wordt een apart tarief in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat je een rondleiding of workshop vaak van tevoren moet reserveren.

Natuurlijk is niet elke kwekerij hetzelfde. Iedere pluktuin is uniek en heeft een eigen aanbod aan activiteiten. Is je enthousiasme gewekt om een pluktuin te bezoeken, kijk dan altijd van tevoren even welke activiteiten er georganiseerd worden. Dit voorkomt een hoop teleurstelling.

Klik hier voor een pluktuin bij jou in de buurt >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Plattelandinuitvoering.nl - Alle rechten voorbehouden.