Makkelijke Moestuin: verbouw eenvoudig je eigen groente

Makkelijke moestuin

Zelf je eigen groente verbouwen om wat voor reden dan ook, vaak denk je dat het niet voor jou is weggelegd, omdat je tuin te klein is of je niet goed weet hoe het allemaal moet. Maar wist je dat je met de Makkelijke Moestuin maar heel weinig ruimte nodig hebt? Je kunt op de meest productieve manier je eigen groente kweken in bakken van ongeveer 1.20 x 1.20 meter. Heel handig, zeker als je maar een kleine tuin hebt. Het voordeel van de Makkelijke Moestuin is dat je niet hoeft te graven in je tuin, je hoeft geen tegels uit de grond te halen om ruimte te maken en je hoeft ook geen lappen grond te bewerken. Nee, je zaait gewoon in de bak en zet deze op een plek in je tuin waar jij maar wilt. Zelfs als je alleen maar een balkon hebt, kun je er een eigen moestuin op na houden. Simpeler kan het niet.

Het aanleggen van een Makkelijke Moestuin

De naam zegt het al, het aanleggen van een Makkelijke Moestuin is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is een bak maken, deze vullen met aarde, de bak verdelen met behulp van een raster en je kunt gaan zaaien. Misschien vraag je je af of het echt zo simpel is, want als je de bak af hebt, wat voor soort aarde moet er dan in?

De bak kun je het beste vullen met makkelijke moestuin mix, deze mix is kant-en-klaar voor gebruik. De makkelijke moestuin mix is lekker los, houdt goed vocht vast en bevat alle natuurlijke voeding die je planten nodig hebben. Deze speciale aarde is altijd geschikt en je kunt de makkelijke moestuin mix jaar in jaar uit gewoon gebruiken zonder dat je het hoeft te vervangen. Alleen regelmatig mest toevoegen is voldoende.

Als de bak gevuld is met aarde, wordt het tijd dat je de bak gaat verdelen in vakken.  Het mooiste is als alle vakken even groot zijn, bijvoorbeeld 30 x 30 centimeter. Je kunt hiervoor een speciaal raster gebruiken. Sommige groenten klimmen hebben daar een klimrekje voor nodig. Als je dit gedaan hebt kun je beginnen met zaaien. In ieder vak kun je iets anders kweken.

Makkelijke Moestuin zaden

Waarom is de makkelijke moestuin zo speciaal

Zo’n vierkante meter moestuin is natuurlijk ideaal. Je kunt overal gemakkelijk bij en je hoeft niet uit te dunnen. Zelfs de vervelende klus van onkruid wieden is zo gepiept. Met de makkelijke moestuin verspil je geen zaad, meststof of water.  Daarnaast heb je ook geen duur gereedschap nodig, een simpel schepje, een schaar, een handhark en een emmertje is genoeg. Ik kan je één ding zeggen, ik teken voor zo’n makkelijke moestuin.

De bedenker van de makkelijke moestuin

Degene die de makkelijke moestuin heeft uitgevonden is geniaal, want de makkelijke moestuin is geschikt voor iedereen. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt of alleen maar een balkon, het past overal. Mel Bartholomew uit de Verenigde Staten heeft dit concept bedachten daarmee voor heel wat mensen eenvoudiger gemaakt om eigen groenten te kweken. Hij heeft dit concept het Square Foot Gardening genoemd, een logische naam voor een kleine vierkante moestuin. En weet je wat zo leuk is aan de makkelijke moestuin? Het is ook heel erg leuk voor kleine kinderen, zo kun je ze op een speelse manier betrekken bij de natuur.

meiknolletjes uit de makkelijke moestuin

Probeer de makkelijke moestuin maar eens uit en je zult zien dat jij dit jaar de lekkerste gerechten op tafel zet uit je eigen tuin. Niet elke groente kan op dezelfde tijd  gezaaid worden, want het een is gevoeliger voor koude dan het ander. Sommige zaden kunnen in februari al de grond in, terwijl de gevoeligere producten moeten wachten tot april of zelfs mei. Toch is er in elke maand van het jaar iets in je makkelijke moestuin te doen.

Wat is de beste zaaitijd? Bekijk de moestuinkalender >>>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Plattelandinuitvoering.nl - Alle rechten voorbehouden.