Carbidschieten; ieder jaar weer een knalfeest!

Carbidschieten - Melkbusexplosie

Ieder jaar komt bij mij het gevoel weer naar boven. Het duurt dan altijd nog zo’n twee maanden tot het Oud & Nieuw is, maar met mijn gedachten ben ik al in de periode rondom de jaarwisseling. De maand december staat voor mij namelijk in het teken van carbidschieten.

Carbidschieten

Carbid schieten of karbiet schieten, is een bekend fenomeen rondom Oud & Nieuw. Een gezellig samenkomen, biertje erbij, kampvuurtje. Het melkbusschieten, zoals het in de volksmond ook wel wordt genoemd, maakt het feestje die dagen compleet. Heerlijk knallen, harde of doffe dreunen. Bij iedere knal genieten ik en mijn vrienden weer. Het voordeel van carbid schieten is dat het, behoudens een goede voorbereiding en goede materialen, ideaal en makkelijk is om te doen.

Hoe werkt carbidschieten?

Om carbid te schieten heeft u allereerst een sterke, solide melkbus nodig. Daarnaast een paar kilogram carbid en een paar flessen water. Als eerst maakt u de melkbus klaar door een gaatje in het midden van de bodem of aan de zijkant van de melkbus te boren. Daarna voegt u een stuk carbid van vijftig tot zestig gram toe (bij een melkbus van 30 liter). Daarna voegt u er een scheut water aan toe, waardoor het carbid wordt omgezet in acetyleen. Vervolgens gaat de deksel (of een bal) op de bus en gaat het vlammetje bij het gaatje. Knallen maar! Sommigen geven de voorkeur aan groter geschut zoals bijvoorbeeld een carbid kanon.

Carbid kopen

Op een dag, zo rond de jaarwisseling in 2012 was het weer zo ver. Inmiddels is het een traditionele dag voor ons geworden. Carbid schieten! staat er groot in de agenda’s van ons eigen carbid team. Op die dag ging alles goed. De mooiste knallen onder prachtige weersomstandigheden. Nietsvermoedend schoten we die dag het ene na het andere deksel meters ver de lucht in.

Tot onze verbazing bleek die avond dat we al het carbid verschoten hadden. Flink balen, want er waren immers nog een paar dagen te gaan voordat het echt oud & nieuw was. Met ons carbid team besloten we om op pad te gaan om een nieuwe voorraad in te slaan. Dat ging echter niet zo makkelijk. Na een paar uren zoeken in de regio, besloten we brutaalweg een ander carbid team om carbid te vragen.

Gelukkig waren deze mensen zo aardig om ons een flinke voorraad mee te geven, waardoor wij weer opgelucht konden karbiet schieten. Van deze mensen kregen wij tegelijkertijd een TIP mee. Zij hadden een adresje waar je een flinke voorraad topcarbid kunt kopen.

Benieuwd naar de TIP? >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Plattelandinuitvoering.nl - Alle rechten voorbehouden.