De bitterbal; het meest gewaardeerde borrelhapje

Bitterballen

Als we aan borrelhapjes denken dan zien we tegenwoordig steeds meer nieuwe dingen langskomen. Vooral Spaanse tapas is favoriet zoals gevulde zoete rode pepertjes met roomkaas, olijven, calamaris en gefrituurde uienringen. Maar daarnaast hoort ook de bitterbal bij velen tot de favorieten. Natuurlijk valt de bitterbal niet onder de gezonde voeding, maar af en toe mogen we onszelf best wel eens even kietelen.

BitterbalBitterbalBitterbalBitterbalBitterbalBitterbal

Geschiedenis van de bitterbal

Wist je dat de bitterbal ook van Spaanse afkomst is? Ik niet in ieder geval. De bitterbal is door een Spaanse scheepskok tijdens de 80-jarige oorlog. Spanjaarden waren gewend aan tapas en ze wilden dan ook een aparte tapas snack maken. Ze gebruikten oud brood, ragout en wat vlees en zo werd de bitterbal in het leven geroepen. Toen de 80-jarige oorlog ten einde kwam, namen de Spanjaarden alle invloeden weer mee terug, maar de bitterbal bleef. En wel als typisch Hollandse snack op feestjes en als borrelhap bij een biertje of wijntje. Maar ook de toerist gaat niet naar huis zonder bitterbal geproefd te hebben.

Bier en bitterballen

De bitterbal als variant op de kroket

Wat is er zo anders aan een bitterbal dan aan een kroket? Niets, alleen de vorm, alle ingrediënten zijn verder hetzelfde en ze worden op dezelfde manier bereid. Drie bitterballen is ongeveer één kroket en ik denk dat zijn vorm dan ook de doorslag heeft gegeven om de bitterbal als borrelhap te gebruiken en de kroket als snack uit de muur.

BitterbalBitterbalBitterbalBitterbalBitterbalBitterbal

Recept om zelf bitterballen te maken

Wat heb je nodig aan ingrediënten om zelf bitterballen te maken? In ieder geval en ik denk ook gelukkig, meer dan de Spaanse scheepskok gebruikte.

Ingrediënten:

 • 300 gram vlees (rund of kalf)
 • 200 milliliter bouillon
 • 3 eetlepels bloem
 • 3 eetlepels boter
 • 150 gram paneermeel
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel melk
 • 4 takjes peterselie (fijngesneden)
 • Zout
 • Peper
 • Nootmuskaat

BitterbalBitterbalBitterbalBitterbalBitterbalBitterbal
Het vlees moet je in hele kleine stukjes snijden en dan bedoel ik ook echt heel klein. Smelt de boter, zodra deze gesmolten is roer je de bloem erdoor. Laat dit op een laag vuurtje nog 3 minuten gaar worden. Voeg daarna al roerend de bouillon toe zodat er een gladde saus, zonder klontjes, ontstaat. Doe voorzichtig het vlees in de saus en voeg ook de peterselie toe. Roer het geheel ongeveer 3 minuten door, terwijl het zachtjes kookt. Maak de ragout op smaak met peper en zout.

Schep vervolgens de ragout uit de pan en laat deze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Klop de eieren en de melk voorzichtig los. Gebruik hier een diep bord voor, dat is handig voor het rollen.

Vervolgens strooi de paneermeel uit op een plat groot bord. Maak van de ragout mooie ronde porties en rol deze door het eimengsel en daarna door de paneermeel. Let erop dat de bitterbal goed volledig bedekt is.

Als alle bitterballen zijn gemaakt, dan moeten ze nog een uurtje terug de koelkast in. Zo kan het eimengsel goed drogen en hard worden.

Voor het frituren van de bitterballen moet de temperatuur van de frituurpan op 180 graden staan. Frituur niet teveel bitterballen tegelijk, dan gaan ze namelijk tegen elkaar aan plakken en krijgen ze geen mooie egale goudbruine kleur. 5 minuten frituren is meer dan genoeg, langer veroorzaakt een opengeklapte bitterbal. En een leeggelopen bitterbal is niet lekker.

De Bitterbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Plattelandinuitvoering.nl - Alle rechten voorbehouden.