Carbid schieten; Hoe hard ga jij knallen?

Carbid schieten; Hoe hard ga jij knallen?

Als je aan iemand in het westen van Nederland vraagt wat carbid schieten is dan zullen velen je het antwoord schuldig moeten blijven. In het Noorden, Oosten en Zuiden van ons land weten ze wel raad met carbid schieten en is het een echte hype. Deze behendigheidssport is iedere decembermaand weer een uitdaging voor velen. Er worden grote hoeveelheden carbid ingekocht. Diverse carbidteams binden de strijd met elkaar aan wie de hardste explosie kan veroorzaken. Carbid schieten wordt vaak onterecht als een niet echte sport gezien en daarmee wordt de plank flink misgeslagen, want carbidschieten is daadwerkelijk een echte sport. Waarom? Omdat alles bij carbid schieten draait om een goede timing.

De geschiedenis achter carbid schieten

Carbid schieten bestaat al heel lang, in vroegere tijden werden rond nieuw jaar met carbidschieten de boze geesten verjaagd. De enorme explosies joegen de boze geesten angst aan en deze zetten het als het ware op een lopen, om voorlopig de mensen niet meer lastig te vallen. In de decembermaand en tijdens oud & nieuw schieten er nog steeds mensen carbid om de boze geesten te verjagen, maar ook gewoon voor de lol. Toch was het verjagen van deze geesten niet het enige waarvoor carbid gebruikt werd. Carbid werd voor de Tweede Wereldoorlog ook gebruikt als fietsverlichting en om te lassen, er bestonden in die tijd nog geen acetyleen gasflessen. Tegenwoordig wordt carbid naast het carbidschieten ook nog gebruikt om mollen, woelmuizen en woelratten te verjagen, door carbid in hun gangen te plaatsen. Carbidschieten staat sinds 2014 als typisch Hollandse traditie op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

boze geesten verjagen door melkbus schieten

Carbidschieten; wat komt erbij kijken?

Als je wilt gaan carbidschieten dan heb je een aantal belangrijke dingen nodig, een goede en stevige melkbus, carbid, water, een fakkel, touw en eventueel een stevige voetbal. In het midden van de bodem van de melkbus boor je een gat, het is ook mogelijk om een gat in de zijkant te boren. Waar het gat geboord moet worden, is afhankelijk van de ontsteking die je gaat gebruiken. Als de melkbus klaar is  voor gebruik, leg dan 50 à 60 gram carbid op de bodem van de melkbus en giet daar 50 – 75 ml water bij.  Doe daarna de deksel terug op de melkbus en zorg dat deze goed vastzit. In plaats van de melkbusdeksel kun je ook een voetbal op de opening plaatsen, dit is veiliger dan werken met een deksel.

Als de melkbus goed afgesloten is ontstaat er door de werking van carbid met het water een chemische reactie. Langzaam vormt zich acetyleengas in de bus. Wanneer je de bus  ontsteekt, ontstaat er een mega explosie, mits de hoeveelheid en de timing goed zijn afgestemd.

Carbidschieten en timing

Carbidschieten is niet zo simpel als je denkt, er komt heel wat behendigheid bij kijken. Alles draait om de juiste hoeveelheden en de perfecte timing. Als één van deze dingen niet goed zijn, krijg je niet het gewenste resultaat en dat leidt nog wel eens tot grote frustratie van de carbidschieter. Bij het carbidschieten doe je carbid en water in de melkbus, je sluit de bus af en dan is het wachten geblazen. Je kunt de bus namelijk niet direct ontsteken, er moet eerst gasvorming ontstaan en dat heeft even tijd nodig, zo’n 45 – 60 seconden. Als je dat geduld kunt opbrengen dan krijg je gegarandeerd een mega knal. Maar ben je te vroeg met ontsteken of te laat, dan is het resultaat flut.

Carbid schieten en veiligheid

Als je gaat carbid schieten dan moet je één ding goed in je hoofd prenten, veiligheid gaat boven alles! Carbidschieten is niet zonder risico, maar als jij je aan de regels houdt, kun je op een veilige manier carbid schieten. Niet geoefende carbidschieters kunnen beter eerst oefenen met een leeg verfblik of gebruik maken van een speciaal carbid start-set, wat ook ideaal is voor kinderen. Door klein te beginnen kun je feeling krijgen met het afstemmen van de hoeveelheid carbid met water en voelen hoe groot de kracht van een explosie daadwerkelijk is.

Ga je carbid schieten met een melkbus controleer dan altijd de bodem op roest. Is de bodem verroest, dan kan dit wijzen op een zwakke plek en zou de bus tijdens de actie kunnen ontploffen, met alle gevolgen van dien. Ben je van plan de deksel te gebruiken, neem dan een stuk touw en bind het ene uiteinde aan de deksel en het andere aan de melkbus, zo voorkom je dat de deksel als een ongeleid projectiel wegvliegt en schade aanbrengt. Gebruik ook nooit een ijzeren of metalen hamer om de deksel stevig op de bus te slaan, ook dit kan leiden tot ontploffing. Heb je toch een hamer nodig om de deksel stevig op de melkbus te krijgen, gebruik dan een rubberen hamer. Ga tijdens het ontsteken ook nooit op de melkbus zitten, het beste is om een lange fakkel te gebruiken zodat je voldoende afstand kunt houden van de melkbus. Ook na het ontsteken is het aan te raden op zeker 10 meter afstand van de bus te blijven.

carbid schieten ontsteking

Bewaren van carbid

Wat als je carbid over hebt? Geen probleem, carbid kun je jaren bewaren, mits er geen vocht bij komt. Om carbid op de juiste manier te bewaren, doe je het carbid een een dubbele plastic zak en zorg je dat deze luchtdicht is. De plastic zak met carbid doe je daarna in een emmer en wil je het helemaal goed doen, dan kun je in de emmer ook een vochtvreter toevoegen. Sluit de emmer volledig af en zet hem op een hoge, droge plaats. Volgend jaar kun jij gegarandeerd dit carbid opnieuw gebruiken voor carbid schieten.

Al je carbid verschoten? Bestel hier een nieuwe voorraad ➤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Plattelandinuitvoering.nl - Alle rechten voorbehouden.