Boerengolf; net even wat anders

Boerengolf

Golven is leuk en boerengolf is nog leuker. Het is het ideale uitje voor het hele gezin, wat net even anders is dan alle andere uitjes. Boerengolf is voor jong en oud en speelt zich af om en op de boerderij. Ben jij degene die de felgekleurde bal met zo min mogelijk slagen in de holes in het weiland krijgt?

Boerengolf in het kort

Wat is nu eigenlijk boerengolf? Bij boerengolf zijn er diverse holes uitgezet in de weilanden gelegen rondom de boerderij. Je speelt dit spel met een club en een bal. De club die je krijgt is een boerenklomp die bevestigt is aan een houten steel, de bal is felgekleurd, zodat deze eenvoudig is terug te vinden in het hoge gras. De holes in het weiland zijn duidelijk gemarkeerd. Je speelt boerengolf in kleine teams, wat super gezellig is.

De bedoeling van het spel is dat je met zo min mogelijk slagen de bal in de holes gespeeld krijgt. Boerengolf vraagt om slimheid en een stukje tactiek, want je mag de obstakels, de koeien, de boerenkar en de houtsingels natuurlijk niet raken.

Geschiedenis van boerengolf

Boerengolf bestaat sinds 1999 en is een bedenksel Peter Weenink uit Lievelde in de Achterhoek. Op 1e Paasdag werd op Kaasboerderij Weenink voor het eerst boerengolf gespeeld. Dit spel is uit nood geboren. Peter wilde al heel erg lang golf spelen op een groot veld, maar ja, golf is een dure sport en niet iedereen zijn portemonnee is daar geschikt voor. Zo ook niet bij Peter, maar er was nog een reden dat Peter de golfbaan niet op kwam. Hij beschikte niet over een golfvaardigheidsbewijs.

De frustratie was zo groot geworden, dat Peter is gaan nadenken. Hij kwam er al gauw achter dat de benodigde ‘green’(grasvlakte) niet het probleem was. Hij heeft ruimte zat op zijn boerderij. En voor de holes had hij ook al een oplossing, een melkemmer in de grond gegraven en een vlag erbij zodat de golfer kan zien waar de hole is.

Golfen op een officiële golfbaan is zo duur, omdat de green onderhouden moet worden en daar zijn mensen en apparatuur voor nodig en heleboel tijd. Boerengolf daarentegen is niet zo duur en daarom geschikt voor iedereen.

Boerengolf Parcour

Spelregels boerengolf

Boerengolf is een spel en net zo als bij elk ander spel zijn er spelregels.

Je vormt twee teams, die niet groter zijn dan 5 personen. Elk team krijgt een eigen bal (van leer en felgekleurd) en een boerengolf club (houten stok met een klomp).

Bij de afslag, daar waar de blauwe vlag staat, begint het spel. Team 1 begint het spel Degene die aan slag is, slaat de bal in de richting van de met een rode vlag gemarkeerde hole. Team 2 volgt daarna. Het team wat dan het verst van de hole verwijderd is, is aan de beurt. De bal mag een clublengte verplaatst worden. Om de beurt zijn de spelers van het team aan slag, iedereen wisselt elkaar dus af zodat elke speler zijn kans krijgt om te scoren.

Is de bal in de eerste hole gekomen, dan is het volgende vertrekpunt 4 meter verwijderd van die hole.

Meestal bestaat boerengolf uit tien holes. Op een speciaal wedstrijdformulier worden de namen van de teamleden geschreven. Op dit formulier wordt het aantal slagen per hole door elk team bijgehouden. Het team met de minste slagen, wint het spel.

Spelvarianten

Naast het originele boerengolf zijn er varianten op dit spel bedacht. Als er te weinig mensen zijn om een team te kunnen vormen, dan kan het spel ook individueel gespeeld worden. Elke speler heeft dan zijn eigen boerenclub. Ook nu is het de bedoeling om met zo min mogelijk slagen de leren bal in de holes te krijgen. Ook nu kun je er een wedstrijd van maken en is de winnaar, degene die de minste slagen nodig had. De score wordt door elke speler individueel bijgehouden.

Boerengolf in het weiland

Wedstrijden

Boerengolf kan op heel veel plekken in Nederland gespeeld worden. Leuk voor een bedrijfsuitje of kinderfeestje. Maar er zijn ook boerengolf wedstrijden. Er worden verschillende competities gehouden. Boerengolf is zelfs zo enorm in trek dat teams tegen elkaar strijden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen.

TOP locaties

Boerengolf kun je door het hele land spelen. Echter de TOP boerengolf locaties kenmerken zich door de professionele accommodaties. De golfbanen zijn goed onderhouden en je speelt dan ook golf met kwaliteit. Na afloop van het spel, kun je op het terras genieten van een heerlijk kopje koffie en mogen de kinderen een kijkje nemen op de boerderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Plattelandinuitvoering.nl - Alle rechten voorbehouden.